Tunnels 's Gravelandseweg opgesierd

Geplaatst op 01-06-2013 om 22:39 uur

In 2007 nam de gemeenteraad een motie aan van de PvdA waarin gevraagd werd de tunnels van mooie schilderingen te voorzien. 

Op vrijdag 24 mei onthulde burgemeester Lamers het kunstwerk Schielandae Retrospectae. Dit kunstwerk van Brigitte Bot is een wandbetegeling op de betonconstructie van het spoorwegviaduct aan de ’s- Gravelandseweg.

Het werk laat fragmenten van een 17e eeuwse stadskaart van Schiedam zien. De plattegrond die Bot voor het werk gebruikte komt van de hand van de beroemde cartograaf Floris Balthasars van Berckenrode. De kaartdelen op de wanden van het viaduct tonen onder andere bestaande wijken van Schiedam.

Burgemeester Lamers gaf aan blij te zijn met dit werk, dat een kwalitateitsimpuls geeft aan de veel gebruikte route van en naar de binnenstad. Schiedam is weliswaar een groene long in het Rijnmondgebied, maar ligt ook voor een belangrijk deel ingesnoerd tussen snelwegen. Trein- en snelwegviaducten vormen een barrière: een fysieke én psychologische harde grens. Door te werken aan de ruimtelijke kwaliteit van de entrees van Schiedam hoopt de gemeente hier verbetering in aan te brengen.

Via www.spoorviaductschiedam.nl Opent in nieuw venster kunt u een virtuele tour langs het kunstwerk maken.

Klik op de foto voor nog meer foto's van het kunstwerk van de hand van Sebastiaan vd Vliet

Naar het nieuwsoverzicht