In gesprek: Mario en Zeynep (2)

Geplaatst op 19-03-2018 om 15:17 uur

Zo Mario, daar zitten we dan. Na zoveel jaar als raadslid en wethouder ga je een nieuwe uitdaging aan. Dat moet toch heel apart zijn. Hoe voel je je?

Ik denk dat het wennen word. In 2002 ben ik begonnen als opvolger in de raad. Dat betekende minimaal drie avonden in de week bezig zijn met raadswerkzaamheden. Nu zal ik best wel wat tijd over hebben. Misschien dat ik aan een hobby ga beginnen, maar ik weet nog niet wat dat dan precies word.

Waarom heb je ervoor gekozen om niet (actief) meer door te gaan in de politiek?

Sinds 2002 ben ik al een actieve politicus, wat betekent dat ik er al 16 jaar mee bezig ben. In 2006 ben ik begonnen als raadslid en ik ben inmiddels 6,5 jaar wethouder geweest. Ik ben in een hele bijzondere tijd begonnen met een bijzondere opgave. Nu is zo langzamerhand de basis op orde en liggen er andere soorten ontwikkelingsvragen. Dat is weer heel wat anders en ligt minder in mijn interessegebied. Het is tijd om het stokje door te geven.

 

Je hebt als raadslid en als wethouder enorm veel gedaan in de afgelopen jaren. Wat is je het meest bij gebleven van al deze jaren? Waarom is dit je zo bij gebleven?

Er zijn een aantal zaken die mij bijgebleven zijn, waaronder het overnemen van de rijksopgave ofwel de decentralisaties. Ook de vorming van Stroomopwaarts voor de drie gemeenten en de opgave die er lag op met de buurgemeenten samen te werken is mij bijgebleven. Dat dit zo is blijven hangen komt doordat het zo hard nodig was. Maar ook de uitdaging die in deze opgaven zaten.

Als onderwijswethouder ben ik ook erg blij met de veranderingen in het Schiedams onderwijs. Eerst scoorden veel Schiedamse scholen een onvoldoende volgens de inspectie, maar hadden we ook te maken met verouderde gebouwen, ingewikkelde Brede School regelingen en was de verbinding tussen de schoolbesturen en de gemeente niet zo goed. Tegenwoordig is dit contact erg goed. De schoolbesturen stappen makkelijk naar ons toe en andersom. Er zijn nu goede werkrelaties en we kunnen elkaar makkelijker aanspreken. Een heel mooi resultaat is dat Schiedamse scholen volgens de inspectie op groen staan. Aan alle randvoorwaarden wordt nu voldaan. Als onderwijswethouder vind ik dat het allermooiste.


Als je terugblikt op al die jaren en je moest er een titel aan koppelen, wat zou dat dan zijn? Waarom? Een Fats Domino liedje is ook goed, want zoals jij altijd zegt: er is een Fats Domino liedje voor elke situatie… 😊

Ik kies het liedje Three nights a week (https://youtu.be/q3K7oBeJN_g). De reden voor deze keuze heeft te maken met mijn vrouw Thea. Als Thea het de afgelopen jaren zat was en ze vond dat ik ook eens een avondje thuis moest zijn, dan stuurde ze mij het linkje van Three nights a week. De teksten van het liedje passen ook goed bij de situatie:

Three nights a week, you’re gone

Three nights a week, that’s too long

You know you’re doing me wrong

Baby won’t you please stay home

En zoals altijd, is er voor elke situatie een Fats Domino liedje.

 

Schiedam is echt jouw hometown. Je hebt je er jaren voor ingezet, je kinderen worden hier groot, je hart ligt echt hier. Wat wens je Schiedam in de komende jaren toe?

Mijn wens aan Schiedam is dat er de komende jaren gebouwd blijft worden aan een samenleving met verbinding, waarbij niet vergeten wordt dat er ook mensen zijn die niet altijd mee kunnen komen. Zelfredzaamheid is daar niet altijd een antwoord op en zelfs erg makkelijk om als oplossing te noemen. Om die mensen moeten we ons blijven bekommeren.

 

Heb je advies of wijze woorden aan het nieuwe College en de nieuwe raad?

Bestuurlijk hoop ik dat de nieuwe leden erin slagen het fatsoen wat er binnen het gemeentebestuur is en de wijze waarop ze stad besturen kunnen volhouden en doortrekken. Dat vraagt eigenlijk permanent onderhoud en daarmee dus energie. Natuurlijk mogen er politieke verschillen zijn, maar wel met respect voor elkaar.

 

 


Naar het nieuwsoverzicht