SOBO is nodiger dan ooit!

Geplaatst op 11-12-2018 om 09:13 uur

Het nieuwe college zit er pas een half jaar, maar trekt nu al een spoor van vernieling door de stad. Vooral wethouder Marcel – ga toch fietsen – Bregman van D66 denkt per decreet te kunnen regeren en heft alles op waar de kwetsbaarste Schiedammers steun aan hebben. Dat doet hij bovendien zeer plotseling zonder goed overleg met de mensen waar het om gaat.

Het begon bij het plotseling opheffen van ‘gratis’ OV voor mensen met een minimum inkomen. Dit had Marcel – ga toch fietsen – Bregman op zijn beloop gelaten, had niet onderhandeld met de RET en nam genoegen met het eerste bod van de RET. Er werd een briefje gestuurd naar de raad dat de mensen die recht hadden op ‘gratis’ OV het volgende maand kwijt zouden raken. Ze konden toch ook gaan fietsen, was de uitleg. Het was dat de raad om bespreking had gevraagd, anders was het niet eens besproken.

Inmiddels is de door de gemeente ingestelde Adviesraad Sociaal Domein van de stad opgestapt. Zij voelden zich niet gehoord door het gemeentebestuur. Deze adviesraad had inmiddels ook geadviseerd over niet afschaffen van ‘gratis’ OV.

Zonder goed alternatief voor ‘gratis’ OV (‘ga toch fietsen’), en een opgestapte adviesraad, heeft de wethouder in zijn sloopdrang zijn oog inmiddels laten vallen op het SOBO. Dit is de koepel van samenwerkende bewonersorganisaties van onze stad, die al decennia onafhankelijk de stem van de inwoners vertegenwoordigt op woningzaken.  Het ging de afgelopen tijd niet helemaal goed met het SOBO. Ze hadden bijvoorbeeld moeite om een nieuw bestuur te organiseren. Maar na een ledenvergadering werd een nieuw bestuur aangesteld dat de organisatie nieuw leven in moest blazen. En de leden vonden in grote meerderheid het SOBO van grote meerwaarde voor de bewoners van onze stad.

Marcel – ga toch fietsen – Bregman trok zijn eigen plan en kondigde een maand voor het nieuwe jaar aan om de gemeentelijke subsidie aan het SOBO te staken. De samenleving was de afgelopen jaren veranderd,  en de gemeente zou het loket waar mensen terecht kunnen wel zelf gaan regelen. Niet dat er een uitgewerkt plan was – dat alternatief was er bij afschaffing van ’gratis’ OV immers ook niet – maar daar leert de wethouder blijkbaar niets van.

Een maand voor het nieuwe jaar een subsidie stoppen zonder overleg is gewoon onbehoorlijk bestuur. Er is geen enkel argument voor te geven om zo’n besluit te overwegen, laat staan door te zetten. Als het om een hoop geld ging en er was een economische crisis, dan is er in uitzonderlijke gevallen wat te zeggen om op korte termijn fors te bezuinigen. Maar dat is niet het geval. Om wat voor geld gaat het nu om? SOBO krijgt een subsidie van €50.000 per jaar op een totale begroting van zo’n €300 miljoen. Dat is minder dan 0,02% van de gemeentebegroting.  Dit kan de gemeente niet financieel de kop kosten.

Het is onbegrijpelijk dat tijden van economische voorspoed dit college en deze wethouder zoveel kapot kan maken zijn. Of het nu om het opheffen van ‘gratis’ OV gaat, of om over inspraak voor bewoners. Ik vraag me werkelijk af waar de D van D66 tegenwoordig nog voor staat. Het zou moeten staan voor Democraten, maar het lijkt eerder op Decreet, of Dictaat. Ik heb nog niets gezien wat de democratische structuren van deze stad behoudt, laat staan versterkt.

Schiedam is een relatief arme stad. Juist in deze stad hebben mensen behoefte aan bescherming. Juist in deze stad hebben mensen behoefte aan een onafhankelijk loket waar ze voor hun woonproblemen terecht kunnen. Juist nu in tijden van oplopende huizenprijzen en stijgende huren zonder dat veel Schiedammers er wat in hun portemonnee bijkrijgen. Juist daarom nu is inspraak van bewoners nodig. Schiedam kent veel te veel huisjesmelkers, die mensen in slechte omstandigheden laten wonen om er vooral zelf beter van te worden. Zijn de bewoners soms lastig? Wethouder Minhas verwelkomt juist huisjesmelkers die Schiedammers lekker kunnen uitbuiten. Want dat is goed voor het investeringsklimaat. Wil het college de Schiedammer soms monddood maken door de subsidie aan het SOBO op te zeggen?

Marcel – ga toch fietsen – Bregman breekt dus het sociaal domein af, en bepaalt dat zonder overleg met de Schiedammers helemaal zelf. Wat is het volgende dat eraan gaat in Schiedam? Ik vrees met grote vrezen. Hopelijk zijn de partijen die zich ook links noemen en van het college deel uitmaken verstandig en houden deze wethouder in toom. Helaas laat het ‘gratis’ OV dossier zien dat men eerder oog heeft voor de belangen van de coalitie en daarmee de belangen van het kapitaal, dan van de Schiedammers die de uitwassen van het kapitalisme treft.

Sebastiaan van der Vliet

Naar het nieuwsoverzicht