GL en PvdA Schiedam: blijf Eneco-aandeelhouder!

Geplaatst op 10-04-2019 om 12:44 uur

GroenLinks en PvdA Schiedam: gemeenten, blijf Eneco-aandeelhouder!

Tegen de status quo, voor het maatschappelijk belang

Eneco is eigendom van 44 gemeenten. Nog wel, want veel van die gemeenten willen hun aandelen Eneco verkopen. PvdA en GroenLinks Schiedam verzetten zich hiertegen.

 

GroenLinks en PvdA Schiedam vinden verkoop van aandelen een slecht idee. Het maatschappelijk belang van Eneco is groot. Het bedrijf is een grote stimulans in de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland en biedt werkgelegenheid in de regio. In het verleden heeft de overheid te vaak partijen verkocht aan de markt, vaak met grote negatieve gevolgen voor klanten, gebruikers en tegen hogere kosten. Laten we niet opnieuw in die val trappen!

 

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hebben nog meer gemeenten gezegd hun aandeel te willen verkopen. Daarmee lijkt de groep blijvende aandeelhouders en daarmee de invloed op de koers van Eneco steeds kleiner te worden. Lijkt, want pas in december nemen de 44 gemeenten een definitief besluit tot wel of niet verkopen. Toch is de angst om straks geen zeggenschap meer te hebben voor sommige partijen in Schiedam reden om nu te besluiten de aandelen die Schiedam bezit te verkopen. Bijvoorbeeld omdat een nieuwe eigenaar Eneco’s duurzame missie volledig teniet zou doen of andere keuzes te maken die ons gemeenschappelijk belang niet dienen. Maar: als we dat willen voorkomen, moeten we zorgen dat er helemaal niet verkocht wordt!

 

Maar wat als we ons niet neerleggen bij de verkoop, bij de status quo? Wat als we het heft in eigen hand nemen?

 

Wat het kabinet van VVD, D66, CDA en CU kan (aankoop aandelen marktpartij KLM voor 680 miljoen) kunnen lokale overheden ook. Waarom? Om dezelfde reden als die het kabinet aanvoerde: het maatschappelijk belang. De koers van Eneco is belangrijk voor de duurzaamheidsambities van Nederland. Het is een bloeiend bedrijf dat door zijn inzet op verduurzaming grote invloed heeft. Het risico dat dit bedrijf in handen valt van partijen die deze koers weer verlaten is te groot. Gemeenten ontvangen nu een mooi dividend over de aandelen. Laten we dat koesteren, in plaats van kiezen voor snel cashen!

 

PvdA en GroenLinks Schiedam zullen daarom:

  1. Tegen verkoop van aandelen door de gemeente Schiedam stemmen;
  2. Onze collega-raadsleden oproepen in Schiedam op om zich niet zomaar neer te leggen bij de uitspraak van andere gemeenten die neigen tot verkoop;
  3. Onze collega’s in gemeenten die aandelen Eneco hebben oproepen om het besluit tot verkoop te heroverwegen

 

Laten we gezamenlijk 100% eigenaar blijven. Het risico is te groot om ons uit te leveren aan de grillen van een commerciële speler. Laten we het jaarlijkse dividend blijven ontvangen en het inzetten om onze gezamenlijke ambities rond duurzaamheid waar te maken. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van! Steunt u onze oproep?

 

Bestuur en fractie GroenLinks en PvdA Schiedam:

Petra Zwang, fractievoorzitter PvdA Schiedam

Rene Karens, fractievoorzitter GroenLinks Schiedam

Sandra Mantingh, raadslid GroenLinks Schiedam

Bilal Badri, raadslid PvdA Schiedam

Guido Antunes, raadslid GroenLinks Schiedam

Jessie Silva, commissielid PvdA Schiedam

Shanna Govers, commissielid GroenLinks Schiedam

 

Bestuursleden:

Yorick Haan, bestuursvoorzitter GroenLinks Schiedam

Bart Voortman, vice-voorzitter GroenLinks Schiedam

Menno Siljee, bestuurslid GroenLinks Schiedam

Willo Donker, bestuurslid GroenLinks Schiedam

Max van Tongeren, bestuursvoorzitter PvdA Schiedam

Bart Overzier, bestuurslid PvdA Schiedam

Joop Buunk, bestuurslid PvdA Schiedam

Aad Verbeek, bestuurslid PvdA Schiedam

Naar het nieuwsoverzicht