PvdA wil bouwen voor bewoners, niet voor beleggers

Geplaatst op 02-07-2019 om 18:15 uur

Persbericht: PvdA Schiedam wil bouwen voor bewoners, niet voor beleggers

 

Schiedam –  De PvdA Schiedam wil een einde maken aan beleggers die woningen opkopen, om ze vervolgens voor veel te veel geld te verhuren of door te verkopen. Tijdens de behandeling van de zomernota op 2 juli 2019 zal de PvdA daarom een motie indienen om het college op te roepen om onderzoek te doen naar het voeren van beleid hierop.

 

In een oververhitte woningmarkt met prijzen die de pan uit rijzen en waar woningzoekenden steeds achter het net vissen omdat malafide beleggers met name goedkope panden opkopen om ze vervolgens voor te veel geld te verhuren of door te verkopen wordt het steeds lastiger voor Schiedammers om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Dit wordt ook wel ‘buy-to-let’.

 

Zo blijkt uit cijfers van het Kadaster dat in 2017 dat het aandeel woningen in steden als Rotterdam (25%), Den Haag (21%) en Maastricht (30%) ten opzichte van het totaal aantal verkochte woningen, is gekocht door beleggers. Ook in Schiedam zijn er steeds vaker klachten van woningzoekenden die een woning willen kopen en overboden worden door malafide beleggers die niet van plan zijn om in deze woningen te gaan wonen.

 

De PvdA Schiedam vindt het van belang dat Schiedammers een eerlijke kans zouden moeten krijgen om een betaalbare woning te vinden die bij hun past en zal het college daarom tijdens de zomernota op 2 juli 2019 middels een motie oproepen om te onderzoeken welke mogelijkheden zij ziet om in Schiedam beleid te voeren waarbij ongewenste vormen van buy-to-let en speculatie op de woningmarkt worden tegengegaan.

Naar het nieuwsoverzicht