PvdA wil dat gemeente geen schuldeiser wordt

Geplaatst op 02-07-2019 om 18:15 uur

Persbericht: PvdA Schiedam wil dat gemeente geen schuldeiser wordt

 

Thuis de financiën op orde hebben. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Teveel Schiedammers, jong en oud, leven in armoede. Bij teveel Schiedammers is er sprake van problematische schulden. En dan is werk vinden niet het toverwoord, wat vaak gezegd wordt. 50 % van de Schiedammers met problematische schulden hebben namelijk een baan. Maatwerk vanuit de gemeente is nodig. Vaak ontstaan problematische schulden vanuit het niet kunnen betalen van een rekening. Door de toeslagen daarop wordt de uiteindelijke schuld een veelvoud is van wat het oorspronkelijke bedrag is. De overheid is daar mede schuldig aan, zelfs een van de hoofdveroorzakers.

 

De PvdA is van mening dat de gemeente Schiedam niet de veroorzaker mag zijn van een problematische schuld. Dat betekent niet dat Schiedammers hun rekeningen niet hoeven te betalen. Boetes door de gemeente opgelegd moeten betaald worden. Echter bij niet kunnen betalen is een andere aanpak nodig dan huidige aanpak: de incasso uit handen geven met als gevolg een idiote verhoging van het oorspronkelijke bedrag.

 

De PvdA vraagt het college te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om als gemeente niet de veroorzaker te zijn dat een onbetaalde rekening of onbetaalde boete leidt tot een problematische schuld. 

Naar het nieuwsoverzicht