Pvda bezoekt museumkwartier

Geplaatst op 17-07-2019 om 20:56 uur

Het bezoek aan het Museum Kwartier heeft onze afvaardiging verrast; het was een ontmoeting met enthousiaste mensen die graag iets over hun keuze voor Schiedam en de Schiedammers hebben verteld. 


Anita de Groot Design vertelt enthousiast hoe zij haar bedrijf  runt en gebruik maakt van de mogelijkheden van haar pand. De kleine delegatie die haar bezocht was werkelijk onder de indruk. Mode en kleding staat centraal net als de wens van de klant. Haar vakmanschap, enthousiasme, creativiteit, flexibiliteit en bereidheid tot meedenken vormen een unieke combinatie. Het cursus aanbod is ontdekt en voorziet in een behoefte. Zij is op zoek naar hoe het aanbod van het centrum op een positieve manier onder de aandacht gebracht kan worden. 

Bij Stichting Mooi Werk zijn we geïnformeerd over het uitgebreide aanbod van projecten; bewoners uit alle wijken in Schiedam hebben al kennis gemaakt met 1 of meerdere projecten. Cultuur beleving staat centraal en wordt als laagdrempelig ervaren door de deelnemers aan de projecten. Samenwerken onder deskundige en enthousiaste begeleiding  aan een Mooi Werk project  smaakt naar meer!

Open Art Exchange, internationale kunst exposities. Dit “International Art Center” is een mooie aanvulling op de andere musea in Schiedam. Door de expositie ruimte aan de Hoogstraat valt de  wisseling van een tentoonstelling meteen op. Opvallende kunst uitingen!
De “open deur” bij de openingstijden geven het gevoel dat je welkom bent en zorgt ervoor dat nieuwsgierige Schiedammers binnen stappen om een kijkje te nemen. Wisselende exposities en de programmering geven aan dat  ook andere vormen van kunst aandacht krijgen. Zij zijn meer dan een galerie, kunstenaars van over de hele wereld komen naar Schiedam om hier samen met Schiedamse kunstenaars aan de slag te gaan. De organisatie is op zoek naar een permanente huisvesting. 

Het Nationaal Coöperatie Museum wordt door vrijwilligers  beheerd; een grote verantwoordelijkheid om dit  “verleden van alle dag” in stand te houden. Op het ogenblik staat het pand in de steigers; onderhoud van dit gemeentelijk monument vraagt aandacht. Het bezoekers aantal stijgt, de toename van (dag)toeristen heeft positieve gevolgen! Het winkeltje geeft de kans om snoep uit het  “verleden”  te kopen en te proeven! 
De titel Museum draagt het Coöperatie Museum terecht. Achter de winkel is een echt ouderwets huiskamertje ingericht; een oude bedstee en toilet voorziening , oude gebruiksvoorwerpen…. !
Leuk om te zien wat er “toen” was en welke vorm dat in de loop der jaren heeft gekregen.
Vraag alleen maar naar de krultang, of het hekje rond de potkachel…..
De 2e en 3e verdieping heeft veel informatie over de geschiedenis van de Coöperatie. Nationaal en internationaal neemt het Coöperatie winkelbestand weer toe.

De Spellenfabriek aan de Oranjestraat mag de naam “Museum” met eer dragen en alle spelen mogen gebruikt worden. De aanwezige flipperkasten laten de ontwikkelingen van dit spel  voor “iedereen” zien. Voor kinderen is er een flipperkast op maat…. een punt gescoord,  geen nieuwe speelbal als resultaat maar een mooie gekleurde kauwgombal.  Spelletjes om samen aan tafel te doen met vriendjes, ouders maar ook opa’s en oma’s en dit  “samen spelen zoals dat vroeger was” kan ook! Dit museum werkt met allemaal vrijwilligers. Veel “spelende” Schiedammers (van alle leeftijden) zijn bij de Spellenfabriek te vinden. Regelmatig worden wedstrijden georganiseerd. Tot onze verrassing was de Spellenfabriek te vinden bij “ Where we’ve met ” met verschillende spelen; ook bij de game beurs in sporthal Margriet is de Spellenfabriek betrokken en ook op internationale  beurzen zijn zij aanwezig.  
Geïnteresseerde Schiedammers zijn welkom en niet alleen als bezoeker. Alle hulp is welkom! 
 Deze organisatie verdient verdere ondersteuning en facilitering. Hier kan iets heel moois verder uitgroeien als het wat extra koestering en steun kan krijgen.  
   
Bij contacten met bewoners  zijn we in gesprek geweest met de bewonersvereniging en een vertegenwoordiging van de bewoners uit de Brandersbuurt.  Bij beide gesprekken bleek dat een samenwerking tussen bewoners ontstaat bij een activiteit die aller belang raakt; dan weet men elkaar te vinden!  Dit is herkenbaar van inspraak bijeenkomsten die de gemeente organiseert.
Het wegvallen van een onafhankelijk advies vragen bij woon- en omgevingsproblemen  wordt als een knelpunt ervaren. Vanuit de bewonersvereniging een pluim voor de snelle reactie bij een melding van  de twee wijkbeheerders bij problemen in de openbare ruimte.    

Onze waarneming deze ochtend is dat er veel activiteiten zoals het museumkwartier zijn die bijdragen aan een levendig centrum. Een aandachtspunt hierbij is wel of die initiatieven wel de steun ontvangen die ze ons inziens verdienen.
Met name zou de gemeente misschien meer kunnen doen aan de huisvestingssituatie van bijvoorbeeld Open Art Exchange. Open Art Exchange schijnt belangstelling te hebben om Monopool over te nemen zonder financiële ondersteuning van de gemeente - wij vragen ons af of dat zo is en zo ja waarom dat (nog) niet gebeurt.
Een ander aandachtspunt is of de gemeente meer kan betekenen voor de omwonenden van de voormalige brandweerkazerne. Wij hadden de indruk dat bewoners van de Brandersbuurt zich in de steek gelaten voelen bij de afhandeling van schade die hun huizen ondervonden door de sloop en/of bouwactiviteiten in hun omgeving – wij denken dat in de communicatieve informerende sfeer, maar wellicht ook in de vorm van ondersteuning hier minstens een morele taak ligt voor de Gemeente.

Naar het nieuwsoverzicht