PvdA verontwaardigd over vrijwilligersbeleid

Geplaatst op 08-06-2020 om 21:18 uur

PvdA Schiedam verontwaardigd over gemeentelijk vrijwilligersbeleid

Vrijwilligers houden Schiedam draaiende, maar echte waardering vanuit de gemeente blijkt te veel gevraagd. Sterker nog, waar mogelijk wordt er nog verder bezuinigd op deze groep. Een jaarlijks bedankje in de vorm van 3 ‘Proosjes’ (alleen in Schiedam te besteden munten) van 5 euro bleek te duur. Reden genoeg voor de gemeente om over te schakelen op een goedkopere ‘bioscoopochtend’. Het moet immers vooral niet te veel kosten, al dat vrijwilligerswerk. Het kon kennelijk ook niet schelen dat het nu Euroscoop/Pathé werd die profiteerde van de bioscoopochtend, daar waar de Proosjes van de vrijwilligers juist lokale ondernemers ten goede kwamen. Na grote verontwaardiging vanuit de stad gaf de gemeente toe om de situatie te gaan ‘onderzoeken’. Resultaat: een extern adviesbureau werd ingehuurd à €30.000 (!). Er gaat dus twee keer het jaarbudget voor alle vrijwilligers naar een duur consultancybureau, om uit te vinden wat Schiedamse vrijwilligers willen en wat hen drijft. Kennelijk is de gemeente niet goed in staat om daar zelf achter te komen.


Een raar onderzoek bovendien, waarbij vrijwilligers ongepaste vragen worden gesteld, zoals naar de hoogte van hun inkomen. De reacties van verschillende vrijwilligers liegen er niet om: ‘Ik vind het beschamend dat de gemeente naar inkomen vraagt… Gemeente maak voldoende financiën vrij voor 2 of 3 Proosjes en een briefje waar je de waardering vorm geeft, want echt jullie kunnen niet buiten die vrijwilligers’. Een ander geeft aan: 'Dan hoeft het van mij niet meer. Ik doe vrijwilligerswerk omdat ik onder de mensen wil blijven’. Ook werd aangegeven: ‘Ik heb het ingevuld met een rare smaak in mijn mond’. En weer iemand anders zei: 'Waar blijft het gevoel van blijdschap voor de kracht die de vrijwilligers inbrengen in onze stad?’

Met dit soort onnavolgbaar en ondankbaar beleid wordt vrijwilligerswerk in Schiedam actief ontmoedigd door de gemeente. In een tijd dat we elkaar keihard nodig hebben is dat extra pijnlijk. En daarom, vanuit PvdA Schiedam: gemeente, wees dankbaar richting vrijwilligers en laat dat zien!

 Zie ook:

https://schie.nu/nieuws/7322/enquete-in-opdracht-van-gemeente-schiedam-vraagt-vrijwilligers-naar-opleiding-en-inkomen

Naar het nieuwsoverzicht